carlos castanheira

Download Carlos Castanheira

Post on 09-Feb-2016

215 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Casa Adropeixe

TRANSCRIPT

  • 108

  • 109

    A ideia est no stio, foi dito, afirmado, escrito; e verdade.No s a ideia como o nome advm do stio.Adpropeixe, quase parece um nome sado de um livro do Astrix, um local do Parque Natural do Gers, da freguesia de Vilar da Veiga e concelho de Terras de Bouro. Fica ali mesmo borda de gua, depois de passar as pontes e pouco antes de chegar ao Gers, s Termas.Mais fcil chegar de barco do que por terra ou monte, o local ni-co e nica teria que ser a resposta encomenda, especfica; uma casa de madeira.O cliente, apaixonado do Gers, da albufeira, da gua, procurava um local onde comprar, de preferncia construir, casa.Depois de uma longa procura surgiu a hiptese de compra de um terreno onde, em tempos, antes da existncia do Parque Natural, um campo de tnis tinha sido construdo, legalmente e devidamen-te registado.Para l chegar necessrio subir o monte, percorrer estrada sinuosa em alcatro, sempre a subir e, chegando quase ao cimo, descer e descer por caminho de terra batida, sinuoso beira de precipcio e vista deslumbrante. A ideia, bvia, estava ali.A chegada por cima, a elevao do volume da habitao da cota da plataforma de modo que o prazer de alcance de vista estives-se sempre presente, utilizao da rea, plana, da plataforma, para apoio e circulao.Ao chegar ao terreno desde o penedo existente, o acesso faz-se por uma ponte localizada cota da cobertura. Descendo tem-se aces-so entrada principal, embora pouco usada no dia-a-dia.A organizao interna simples: na entrada nasce um corredor que permite o acesso sala e cozinha e, a uma cota um pouco mais alta, a trs quartos e banhos.Da sala tem-se acesso a um grande terrao exterior, aquilo a que agora se chama um deck. Desde os quartos possvel o acesso a uma varanda, que pela diferena de cota se diferencia do terrao apesar de nele estar inserida.Uma circulao exterior e perifrica, a uma cota inferior, permite que a guarda, necessria, no prejudique o gozo da paisagem.A casa, ou o volume habitvel, est elevado do solo por cinquenta e dois pilares de madeira, num emaranhado ordenado e construtivo.Quase tudo ficou vista, mesmo quando coberto por isolamentos trmicos ou impermeabilizantes. No interior a estrutura vista e sentida, vivida.Sapatas de beto, o nico utilizado nesta obra. Ligaes em ferro. Estrutura, pavimentos interiores e tetos de madeira de casquinha ver-melha; os exteriores em madeira cumaru. Revestimentos exteriores, paredes e cobertura em cobre. Vidro nas caixilharias de madeira. Tubos, fixaes em cobre e rede em fio de polipropileno, funcionam como guardas.A Casa de Adpropeixe um mirante habitvel, elevado do solo mas ligado ao local e neste inserido.O terreno, a rea, o Parque, desde que se iniciou a construo da casa, est melhor, no s pela casa, mas pela necessria vivncia que esta implicou, implica e implicar.Est mais limpo o monte, foram criadas reservas de gua, plantadas rvores, melhorados caminhos, humanizada a natureza,A arquitectura deu uma ajuda.

    Agosto de 2008

    It is said and written, that the idea is to be found in the site and its true.Its not just the idea, but also the name that comes from the site.Adpropeixe, which almost seems to be a name out of an Astrix book, is a part of the Gers Natural Reserve, located in Vilar de Vei-ga, in the Terras do Bouro district. Its just there, by the water, after passing the bridges and just before arriving at Gers; the spa village.Its easier to access by boat than by road or cross-country. It is a unique place so the response to the commission also had to be unique and specific: a timber house.The client, in love with Gers, the reservoir and the water, had been looking for a site to buy to hopefully build a house.After a long search, the chance arose to buy a site, where a tennis court had been built prior to the establishment of the Natural Reserve. This construction was legally and properly authorized at the time.To get there, one has to climb the hill, along a sinuous tarmacad-amed road, always rising until, when nearly at the top one starts to go down and down a narrow dirt track alongside perilous drops and stunning views.The idea, obvious as it was, was there:Arrival from above, elevation of the volume of the house above the level of the platform so as to ensure views into the distance and the use of the platform, the flat area, for service and circulation.Arriving at the site from an outcrop of rock, access to the house is via a bridge at roof level. Coming down, one arrives at the main en-trance door, which is actually not used very much.The internal arrangement is simple: from the entrance area a corridor leads into to the living room and the kitchen and, at a slightly higher level, to three bedrooms with bathrooms.From the living room, one has access to a large external terrace, nowadays called a deck. From the bedrooms one has access to a balcony which, due to a difference in level is separated from the large terrace, even though it is contained by it.By placing external circulation on the periphery of the terrace, at a lower level, the visual interference of the necessary guard rail is avoided. The house, or habitable volume, is elevated over the ground by 52 timber pillars that form an ordering and constructive network.Almost everything has been left exposed, even when covered by thermal insulation or weathering membranes. Inside, the whole struc-ture is seen and felt and lived in.Concrete footings, (the only concrete used in the building). Steel connectors. Structural frame, internal floors and ceilings in red deal, external flooring and ceilings in Cumaru Brazillian Teak. External finish-es, walls and roof in copper. Glass in timber frames. Posts with fixings in copper and a wire mesh of polypropylene nylon form the fencing.The house in Adpropeixe is a habitable viewing platform, elevated off the ground, but integrated and installed in the site.The land, the area, the Reserve, have all been improved since the building of the house commenced, not only because of the house, but also because of the occupancy that it brought about, does now and will continue to bring about. The hillside has been cleaned up, water tanks have been built, trees have been planted, the paths improved, Nature has been humanized.Architecture gave a little hand.

    August 2008

    Casa Adpropeixe Adpropeixe HouseVilar da Veiga . Terras do Bouro . Portugal 2005 2008

    Vilar da Veiga . Terras do Bouro . Portugal 2005 2008

  • 110

    - UPPER

    LOWER

  • 111

  • 112

    ALADO NORTENORTH ELEVATION

  • 113

  • 114

  • 115

    AXONOMETRY

  • 116

  • 117

  • 118

  • 119

  • 120

    Lugar da Costa da Barca Vilar da Veiga Terras de Bouro Gers Portugal2005 2008Tiago Sousa Lopes Pedro Carvalho, Joo FigueiredoPaulo Fidalgo HDP Gabinete de servios e projectos de engenharia civil, Lda.Lus Matos Igemci Engenharia, S.A.CMCJC Imobiliria, Lda.Carpicunha Madeiras, Lda.

    Local/Site . Data/Date .

    Cliente/Client . Colaboradores/Collaborators .

    Estrutura/Structure . Eletricidade/Electrical . Construtor/Contractor .

    Carpintarias/Carpentry .

  • 121

Recommended

View more >